De eerste belastingaangifte sinds u gescheiden bent. Hoe pakt u dat aan? En welke belastingzaken moet en kunt u nog meer regelen na de scheiding? Als u samen belastingaangifte (‘aangifte inkomstenbelasting’) doet, kan dat voordeliger zijn. U kunt dan met kostenposten schuiven en de verdeling zo maken dat die voor u (en uw ex-partner) financieel…
Lees verderAchterstalling onderhoud convenant? Je bent al een tijdje uit elkaar en de afspraken zijn vastgelegd in het convenant. Maar, hoe zit het nu? Sluiten de afspraken nog aan op de werkelijkheid. Zijn ze wel realistisch of zijn de omstandigheden inmiddels anders. Tijd voor onderhoud. Alimentatie, hoe zat dat ook al weer? Je hebt recht op…
Lees verderDe woning niet verdelen tijdens de scheiding. Het komt voor, vaker dan je denkt. De scheiding is rond en dan blijkt dat een van jullie de ander niet kan uitkopen uit de woning. Wat doe je dan? Vaak wordt dan besloten om de woning onverdeeld te laten. “Als jij alle lasten betaalt dan vind ik…
Lees verderPartneralimentatie aangepast. Inmiddels is het 2020 en is de wetgeving rondom de partneralimentatie herzien. Wettelijk is er nog recht op maximaal 5 jaar partneralimentatie. Er zijn een aantal uitzonderingen die kunnen leiden tot een langere termijn. Wat niet verandert is dat je met elkaar afwijkende afspraken kunt maken. Die gaan boven de wet. Al spreek…
Lees verderUit recent onderzoek is gebleken dat een toenemend aantal kinderen onder toezicht wordt gesteld. De reden hiervan is niet duidelijk. Daar wordt helaas geen onderzoek naar gedaan. De Raad voor de Kinderbescherming geeft aan dat onder toezichtstelling steeds vaker nodig is bij kinderen met gescheiden ouders. Hiermee wordt op zijn minst de indruk gewekt dat…
Lees verderZelf regelen Als je uit elkaar gaat kun je zelf met elkaar afspraken maken over de verdeling van jullie vermogen. De één het huis, de ander de lijfrente of de één de auto, de ander de inboedel. Kortom je kunt zelf schuiven de verschillende onderdelen van het vermogen. De fiscale consequenties van een scheiding moet…
Lees verderIk zag een uitzending van Radar en viel bijna van mijn stoel af……. Recent werd in een uitzending van Radar werd aandacht besteed aan de verdeling van het pensioen bij een scheiding. Het voorbeeld was schrijnend maar de cijfers uit een onderzoek van de Stichting Pensioenregister vond ik schokkend. Met name vrouwen zijn zich niet…
Lees verderWat zou jij je Ex willen sturen op Valentijnsdag? 14 Februari = Valentijn, de dag van de (anonieme) liefde. Op Valentijnsdag worden presentjes zonder afzender verstuurd en de ontvanger mag zich verbazen en afvragen wie de stille aanbidder is. Kan Valentijnsdag ook na beëindigen van een relatie nog invulling krijgen? Zou jij je Ex nog…
Lees verderWelke rechten hebben partners op ontvangen schenkingen bij een scheiding? Bij scheidingen blijkt de eerlijke verdeling van schenkingen nog weleens een lastige zaak. Moet geld wat jij van je ouders of vanuit familie hebt ontvangen gedeeld worden met je ex-partner? Dit is complex en deels door wetgeving geregeld. De schenker kan al bepaald hebben wat…
Lees verderEen derde vergeet pensioen te verdelen. Bij een scheiding wordt regelmatig het opgebouwde pensioen over het hoofd gezien. Een derde van de stellen vergeten hier afspraken over te maken. Ze weten het niet of het wordt ze niet verteld. Wettelijk is er veel geregeld maar je moet zelf zaken in gang zetten om het pensioen…
Lees verder