Partneralimentatie aangepast.

Inmiddels is het 2020 en is de wetgeving rondom de partneralimentatie herzien. Wettelijk is er nog recht op maximaal 5 jaar partneralimentatie. Er zijn een aantal uitzonderingen die kunnen leiden tot een langere termijn. Wat niet verandert is dat je met elkaar afwijkende afspraken kunt maken. Die gaan boven de wet. Al spreek je levenslang af. Het mag. De vraag is natuurlijk of dat verstandig is.

Waarom al die ophef?

We hebben het gelezen. Het zou stormlopen met verzoekschriften eind 2019. Van 12 jaar naar maximaal 5 jaar is een groot verschil. Inderdaad. “Laat ik nog gauw even die 12 jaar veiligstellen”. Die gedachte is te volgen maar niet altijd correct.

Mensen die mogelijk overhaast deze stappen hebben gezet laten het vaststellen van de alimentatietermijn over aan de rechter. De uitkomst onzeker en maximaal 12 jaar. De rechter kan ook vaststellen dat een kortere termijn gerechtvaardigd is.

Sneller financieel onafhankelijk van elkaar.

Vanuit de overheid is de gedachte dat iemand die recht heeft op partneralimentatie, gestimuleerd wordt om sneller financieel op eigen benen te gaan staan. De gemiddelde duur van partneralimentatie 5 à 6 jaar is. En dat ondanks de wettelijke termijn van 12 jaar. Toeval dat dit is aangepast naar 5 jaar?

Je zou kunnen zeggen dat de wet is aangepast aan de realiteit. Het voordeel blijft natuurlijk dat jullie je er niet aan hoeven te houden. Samen afspraken maken kan nog steeds. Dat kan over heel veel onderwerpen. Neem bijvoorbeeld de woonsituatie. “De een de woning, de ander de caravan”. Heb je allebei een dak boven je hoofd. Dat hier iets mogelijk iets niet helemaal eerlijk gaat lijkt me duidelijk. Die conclusie zou de belastingdienst ook kunnen trekken. Waak voor onbezonnen keuzes en laat je begeleiden in dit emotionele, financiële en fiscale mijnenveld.

Snel zien waar je recht op hebt?

Met het stroomschema kun je zelf eenvoudig bepalen welke wettelijke termijn in jou situatie van toepassing is. Wil je het schema downloaden om vast te stellen hoe lang je recht hebt op partneralimentatie? Klink dan hier:

Hoe heb jij het geregeld?

Soms is het belangrijk om even stil te staan bij de afspraken die gemaakt zijn. Wil je eens van gedachten wisselen of denk je dat mogelijk wat fouten hebt gemaakt in de afwikkeling van je scheiding? Neem geheel vrijblijvend contact met me op.

Related posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.