Uit recent onderzoek is gebleken dat een toenemend aantal kinderen onder toezicht wordt gesteld. De reden hiervan is niet duidelijk. Daar wordt helaas geen onderzoek naar gedaan. De Raad voor de Kinderbescherming geeft aan dat onder toezichtstelling steeds vaker nodig is bij kinderen met gescheiden ouders. Hiermee wordt op zijn minst de indruk gewekt dat er een verband met een scheiding is.

Gevolgen voor kinderen.

Uit elkaar gaan heeft voor een kind grote gevolgen. Zelfs voor kinderen in de leeftijd van 0-2 jaar. Deze categorie is bijzonder kwetsbaar. Wanneer één van de ouders niet meer thuis is en het kind iedere week naar een ander huis reist, is er sprake van een ervaring die in de ontwikkeling lang kan doorwerken. Misschien wel zo heftig dat er een ernstige ontwikkelingsbedreiging ontstaat voor het kind.

Ouderlijk gezag ontnomen.

Als de ontwikkeling van het kind ernstig in het gedrang komt kan door een rechter (gedeeltelijk) het ouderlijk gezag worden ontnomen. Een gezinsvoogd neemt dan deze taken over.

Zijn de gevolgen van een scheiding voor kinderen te voorkomen?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. Vrijwel elk ouderpaar wil in een scheiding rekening houden met de kinderen. Hoe doe je dat goed? Voorkom in ieder geval vechten! Stel het belang van jullie kinderen voorop. Zorg dat de scheiding goed geregeld wordt en maak samen afspraken waar je achter staat. In een periode van veel emoties kun je daar professionele ondersteuning bij inzetten. Zorg voor helderheid in de situatie waar jullie na de scheiding in terecht komen. Denk hierbij naast de zorg voor de kinderen ook aan jullie financiën en woonsituatie. Onvrede op deze terreinen kan de zorg voor de kinderen beïnvloeden. Wil je vechten of wil je zorgen?

Kun jij hulp gebruiken?

Related posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.