Geldzaken zijn vaak een moeilijk onderwerp bij een scheiding. Een feitelijk rationele verdeling waarbij veel emoties en gevoelens een rol gaan spelen.

Het gaat rond dit onderwerp in een scheiding snel hard tegen hard.

Hoe bereid je je voor om tot een goede verdeling te komen? 

1: Zijn er huwelijkse voorwaarden van toepassing?

Wel of geen huwelijkse voorwaarden? De inhoud van huwelijkse voorwaarden is medebepalend voor de wijze waarop je financieel uit elkaar gaat.

Zijn er huwelijkse voorwaarden, dan is het belangrijk na te gaan of de afspraken in de huwelijkse voorwaarden zijn nagekomen.

Vaak dient er volgens de voorwaarden periodiek verrekend te worden. Heeft deze verrekening in praktijk niet plaatsgevonden dan heeft dit soms grote gevolgen.

Zorg dat je weet wat de afspraken zijn en verzamel alle relevante informatie over het door jullie gevoerde financiële huishouden.

2: Is er sprake van uitgesloten vermogen?

Bij huwelijkse voorwaarden wordt vaak een lijst samengesteld met vermogen dat ieder inbrengt. Dat kunnen geld en goederen zijn. Ook als er geen sprake is van huwelijkse voorwaarden kan er uitgesloten vermogen zijn. Vermogen dat door schenkingen of erfenis is verkregen kan van de verdeling zijn uitgesloten.

In geval van schenking of erfenissen, zijn deze gekregen met een uitsluitingsclausule?

Weet je hoe dit zit bij jullie?

3: Welk alimentatiebedrag past bij jullie situatie?

Bij een scheiding speelt alimentatie een grote rol. De alimentatie berekenen is maatwerk en afhankelijk van je persoonlijke situatie.
Op dit gebied lopen veel experts rond. Ervaringsdeskundigen die óf alimentatie betalen of ontvangen. Vergelijken met anderen is zinloos, elke situatie is anders.

Bereken wat je denkt nodig te hebben en waarvoor, zo kom je goed beslagen ten ijs als er afspraken gemaakt moeten worden.

Kom je er zelf niet uit of wil je toch wat hulp bij dit onderwerp? Bel!

Related posts

1 thought on “Scheiden, hoe doe je dat financieel? 3 vragen om jezelf te stellen!”

  1. Bedankt voor het delen van de financiële aspecten van een scheiding. Met name wanneer er vermogen in het spel is, is het belangrijk om goede afspraken te maken en te kijken wat er is vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden. Hulp daarbij inschakelen is altijd slim.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.