De woning niet verdelen tijdens de scheiding.

Het komt voor, vaker dan je denkt. De scheiding is rond en dan blijkt dat een van jullie de ander niet kan uitkopen uit de woning. Wat doe je dan?

Vaak wordt dan besloten om de woning onverdeeld te laten. “Als jij alle lasten betaalt dan vind ik het wel prima”. En waarom ook niet? Nou, daar zijn wel een paar redenen voor te bedenken. Om maar eens een grote kostenpost te noemen, de hypotheekrente. Als de bank zijn geld maar krijgt, dan hoor je ze niet. Dat je die in je eentje betaalt is natuurlijk prima. Lastiger wordt het bij de belastingaangifte. Kijk gerust eens op de site van de belastingdienst. Leuker kunnen ze het niet maken, bij dit onderwerp maken ze het ook niet gemakkelijker. De link hieronder is handig.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/bijzondere_situaties/u_gaat_uit_elkaar_en_hebt_een_eigen_woning/u_gaat_scheiden/

Ik betaal de lasten wel.

Alles betalen houdt niet in dat je ook alle door jou betaalde rente mag opvoeren als aftrekpost. Je bent maar voor 50% eigenaar. Je mag dan ook maar 50% aftrekken. Vaak gaat het daar mis. Overigens is er vaak geen controle door de belastingdienst op dit punt. Je leest vaak genoeg in de krant dat ze daar wat interne problemen hebben. Als er echter gedoe ontstaat dien je rekening te houden met het terugbetalen van de te veel ontvangen teruggave. Het geheugen van de belastingdienst is goed. Ze gaan jaren terug als het er op aan komt. Een eventuele naheffing kan fors zijn.

Ook lastig is de situatie als je als “achterblijver” besluit om de woning te willen verkopen. Twee dingen die dan kunnen spelen. Je ex werkt niet mee of denkt, mooi, laten we het hebben over de verdeling van de winst. Een onterechte gedachte? Moreel is daar iets van te vinden. Zakelijk echter niet. Het is jullie woning dus jullie opbrengst. Een lastig onderwerp om zonder hulp uit te komen. Samen aan de keukentafel onderhandelen is meestal niet de uitkomst.

Doe het niet zelf.

Een woning verdelen of onverdeeld laten vergt goede begeleiding. Er kan een hoop gedoe worden voorkomen door duidelijke afspraken te maken en deze op een manier vast te leggen dat je in de toekomst problemen voorkomt. Problemen met de fiscus en problemen met je ex. Allebei geen onderwerpen om naar uit te kijken. Wél om voor uit te kijken!

Heb jij het gevoel dat je in het verleden niet de juiste afspraken hebt vastgelegd of zit je er nog middenin. Bel me gerust voor meer informatie.

Related posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.