We houden de woning nog even samen aan

De woning niet verdelen tijdens de scheiding

Het komt voor, vaker dan je denkt. De scheiding is rond en dan blijkt dat een van jullie de ander niet kan uitkopen uit de woning. Wat doe je
dan?

Vaak wordt dan besloten om de woning onverdeeld te laten. “Als jij alle lasten betaalt dan vind ik het wel prima”. En waarom ook niet? Nou, daar zijn wel een paar redenen voor te bedenken. Om maar eens een grote kostenpost te noemen, de hypotheekrente.

Als de bank zijn geld maar krijgt, dan hoor je ze niet. Dat je die in je eentje betaalt is natuurlijk prima. Lastiger wordt het bij de belastingaangifte. Kijk gerust eens op de site van de belastingdienst. Leuker kunnen ze het niet maken, bij dit onderwerp maken ze het ook niet gemakkelijker. Deze link is handig.

Ik betaal de woonlasten wel

Alles betalen houdt niet in dat je ook alle door jou betaalde rente mag opvoeren als aftrekpost. Je bent maar voor 50% eigenaar. Je mag dan ook maar 50% aftrekken. Vaak gaat het daar mis. Overigens is er vaak geen controle door de belastingdienst op dit punt. Je leest vaak genoeg in de krant dat ze daar wat interne problemen hebben. Als er echter gedoe ontstaat dien je rekening te houden met het terugbetalen van de te veel ontvangen teruggave. Het geheugen van de belastingdienst is goed. Ze gaan jaren terug als het er op aan komt. Een eventuele naheffing kan fors zijn.

Ook lastig is de situatie als je als “achterblijver” besluit om de woning te willen verkopen. Twee dingen kunnen dan spelen. Je ex werkt niet mee of denkt, mooi, laten we het hebben over de verdeling van de winst. Een onterechte gedachte? Moreel is daar iets van te vinden. Zakelijk echter niet. Het is jullie woning, dus jullie opbrengst. Een lastig onderwerp om zonder hulp uit te komen. Samen aan de keukentafel onderhandelen is meestal niet de uitkomst.

Woning verdelen of onverdeeld laten? Doe het niet zelf!

Een woning verdelen of onverdeeld laten vergt goede begeleiding. Je kunt een hoop gedoe voorkomen door duidelijke afspraken te maken en deze op een manier vast te leggen dat je in de toekomst problemen voorkomt.

Problemen met de fiscus en problemen met je ex. Allebei geen onderwerpen om naar uit te kijken. Wél om voor uit te kijken!

Heb jij het gevoel dat je in het verleden niet de juiste afspraken hebt vastgelegd of zit je er nog middenin? 

Bel me gerust voor meer informatie.

Over de auteur, Arnoud Vos

Arnoud is een deskundige en ervaren financieel professional die zich de laatste jaren heeft gespecialiseerd in de begeleiding bij scheiding.
De kracht van Arnoud is dat hij op de juiste momenten empathisch is naar het individu en op het juiste moment duidelijk, doortastend en richtinggevend. Hiermee stuurt hij het proces zo optimaal mogelijk richting niet alleen een faire deal voor beide partijen maar ook een deal waar beide partijen zich goed/gehoord bij voelen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Success message!
Warning message!
Error message!